IMS Polymers Genel Müdürü Metin Taştan: “Tarımsal geri atık katkılı termoplastik kompaund malzeme üretimi için yola çıktık”
Kompaund sektörünün genç oyuncusu IMS Polymers’in Genel Müdürü Metin Taştan ile şirketin kuruluşundan ürün çözümlerine, başarılarının arkasında yatan güçten sektörel bakış açısına değindiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik.
- IMS Polymers’in faaliyet alanından ve yatırımlarından kısaca bahseder misiniz?
IMS Polymers 2014 yılında kurulduktan sonra şu anda faaliyetlerini devam ettirdiği Manisa’daki fabrikasında 2016 yılında üretime yapmaya başladı. Kuruluşumuzun ana hedeflerinden biri tarımsal geri atık katkılı termoplastik kompaund malzeme üretimiyle özellikle teknik plastikler konusunda ülkemizin değişik sektörlerine hizmet verebilen hammadde üreticisidir. Bu zaman zarfında yeni kurulmuş bir marka ve firma olarak elbette ihracata da yoğun çaba harcamaya devam ediyoruz. Takdir edersiniz ki bu bir zaman meselesi, dış ticaretteki gelişmeler dünyanın genel konjonktüründeki durumlara da bağlı olarak tahminimizden biraz daha yavaş ilerlemekte. Şu anda yaklaşık olarak toplam ciromuzun yüzde 15’i kadarını ihracattan elde ediyoruz. Bunun dışında kalan kısım yurt içi satışlara ayrılmaktadır. Amacımız önümüzdeki 3 yıl içerisinde ihracat oranını yüzde 30-35 seviyelerine çıkartabilmek yönünde.
- Yenilikçi malzemeler çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik açısından bütün dünyada geliştirilmekte. Bu konuda ürün geliştirme çalışmalarınız bulunuyor mu?
Biz üretim faaliyetlerine başladıktan yaklaşık 15-16 ay sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edildik. 2017 yılından beri yenilikçi ürünler konusunda yoğun çaba sarf etmekteyiz. Gerek devletin bize vermiş olduğu Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili ödevler çerçevesinde, gerekse de dünya trendlerine uygun olarak biz de sürdürülebilirlik çerçevesinde olmak üzere yenilikçi ürün geliştirmelerine devam ediyoruz. Bu anlamda özellikle doğal geri dönüşüm malzemeleri, tarımsal geri atıkların kazanıldığı kompaund ürünler konusunda epeyce yol kat ettik. Bunlarla ilgili olarak onaylanmış, seride belirlenmiş müşterilere satışı yapılan ürünlerimiz portföyümüzde var. Bunun dışında gündemimizde enerji- batarya sektörüne yönelik bazı ürün çalışmaları var. Bunlar da yenilikçi ve sürdürülebilirlik kapsamını destekleyen malzemeler. Bir de biyomedikal sektörüne yönelik yoğun yeni ürün geliştirme faaliyetlerine devam ediyoruz.
- Kuruluşunuz 5. yılında Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri arasına girdiniz. IMS’nin hızlı büyümesindeki etkin unsurlar nelerdir?
IMS’nin kökeni aslında bir eğitim kuruluşuna dayanıyor. İzmir’de 25-26 yıllık geçmişi olan bir özel eğitim kuruluşunun bünyesinde faaliyetlerimize devam ediyoruz Dolayısıyla eğitim, araştırma, geliştirme, akademi iş birlikleri kurulduğumuzdan beri gündemimizi işgal eden konular. Bu konuların getirdiği çalışma azmi ve araştırma geliştirme faaliyetlerindeki yoğunlaşmaları bizi bu ilk 5 yılın içerisinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına soktu. İçinde bulunduğumuz zamanlarda yani 2015’ten başlayarak Türkiye’nin geçirmiş olduğu dönemlerde yaşanılan bütün zorluklara rağmen böyle bir başarı göstermiş olmak bizim için gurur vesilesi. Aynı azimle aynı çabayla büyümeye devam ediyoruz Bununla ilgili yeni planlarımız var. Onları da zamanı geldikçe uygulamaya alacağız.
- Plastik sektörüne yönelik içinde bulunduğumuz yıl dahil olmak üzere üç yıllık bir öngörü paylaşabilir misiniz?
Bulunduğumuz yıl zor bir yıl. Hem küresel pazarlar için zor bir yıl, hem Türkiye için genel anlamda zor bir yıl. Biliyorsunuz ki bir seçim dönemi geçirdik. Seçim dönemine kadar belirli zorluklarla karşılaştık. Finansa ulaşmadaki sıkıntılar, artan maliyetler de, özellikle iç piyasada talepleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ancak buna rağmen biz bu sene için geçtiğimiz yıla nazaran yaklaşık olarak tonajda yüzde 30’luk bir büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da IMS adına bu büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak Türkiye’nin iç pazarının 2024’ün sonuna kadar çok büyük bir hareketlenme göstereceğini öngörmüyoruz.
- Kuruluş zamanlarınızdan bugüne poex ile işbirlikleriniz söz konusu. Makine, ekipman tedariki, iş geliştirme ve servis hizmetleri ile Polimer Teknik hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Polimer Teknik bizim faaliyetlerimize başladığımız günlerden itibaren Türkiye’de makine imalatı konusunda en yoğun çalıştığımız kuruluş oldu. Beraber Ar-Ge projeleri geliştirmek dahil olmak üzere birçok alanda iş birlikteliği yaptık. Bunu bugün hala daha geliştirerek devam ediyoruz. Bu iş birlikteliğinin getirmiş olduğu güveni de açıkçası başka soranlara aktarmakta ve paylaşmakta hiçbir zorluk çekmiyoruz. Her zaman referans verebileceğimiz nitelikte, kaliteli bir iş birlikteliğine sahip olduk. Polimer Teknik’ten temin ettiğimiz tüm ürünlerimizde makine ve ekipmanlarımızla son derece başarılı ve verimli işler yapmaya devam ediyoruz. Açıkçası hizmet kalitesi ve teknik destek anlamında da hiçbir problem yaşamadık bugüne kadar. Bunları da devam ettireceğimizi düşünüyoruz. İki taraf açısından da bazı yeni sektörlere ve yeni tip denemelere açığız ve iş birliklerine devam edeceğimizi ümit ediyoruz. Tüm paydaşlarımıza da bundan gururla bahsetmeye devam edeceğiz. Bizim Polimer Teknik’le beraber çalışmaya başladığımız zamandan beri hem ürün portföyümüzde hem de şirket yapılanmasında son derece başarılı adımlar attık. Vizyoner bakış açısıyla bence her yıl üstüne koyarak devam ediyoruz.
Moderatör: Mert Akıncı,
Fotoğraf: Erol Türker